Yaşlanmaya Karşı Antioksidanların Önemi

Antioksidanlar; vücudumuzda bulunan, elektronunu kaybetmiş ve tepkimeye girerek elektron kazanmak isteyen, bunun için uğraşan moleküllere serbest radikal ( toksinler ) denir. Tepkimeye girerek, diğer hücrelerin bozulmasına sebep olan bu serbest moleküller, hücrelerin bozulmasına ve zamanla dna yapısının mutasyona uğrayarak ölçmesisne neden olur. Bu serbest moleküller, metabolik faaliyetler sonucunda oluşurlar ve oluştukları bölge de hücrelerin yıkımına sebep olup zararlı hücrelerin oluşmasına sebep olurlar. Zamanla çoğalan bu zararlı hücreler kanser, kalp damar rahatsızlıkları ve sinir hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olurlar.
Serbest moleküller ( toksinler ) , vücudumuzda kendiliğinden de ortaya çıkabilirler. Beslenmenin düzensiz olması yeterli mineral ve vitaminin alınmaması sonucu vücut direncinin zayiflaması ile bu toksinler oluşabilir. Vücudumuzda ortaya çıkan bu toksinler iç organlarımızın ve sistemlerimizin kısa zamanda zarar görmesine ve hücrelerin görevini yerine getirmesini engellemesine neden olur. Bu durumda vücudumuzun tepki göstererek antioksidan salgılamaya çalışır. Vücut direnci yeterli olmadığından antioksidanlar yeterli miktarda salgılanamaz ve hücrelerde yaşlanma durumu oluşur. Vücut hücrelerine yeterli besin ve oksijen gitmediğinden yaşlanma tüm hücrelerde ortaya ıkar ve hücrelerde yıkım başlar. Toksinler bu hücrelere yapışarak dna larında bozulmalara yol açar. Bu duruma en fazla tepki insan dersinde meydana gelir. Deri hücreleri ölerek siyah ve kahve renkli benekler oluşturur. Bu benekler deri altında ölen hücrelerin bir arada olması durumudur. Yeterli beslenme sağlanamadığı için deri yüzeyi matlaşır, kurur ve pul pul olur. Bu şekilde olan bir genç bir birey derisi 80 yaşında birine ait deri gibi görünür.
Toksinin olumsuz etkisini engellemek ve ortadan kaldırmak için gerekli olan antioksidanları dışarıdan hazır olarak almamız gereklidir. Dışarıdan doğru beslenme yolu ve doktorların vereceği ilaçlar ile antioksidan ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımız zaman çok çocuk yaşlanabiliriz. Toksinlerin yaşlılık üzerine etkileri incelendiğinde deri hücrelerinde oluşan yıkımı onardıkları, ölü deri hücrelerinin vücuttan dışarı atıldığı, derinin normal nem oranına kavuşarak canlı bir görünüme kavuştuğu görülmüştür. Antioksidanlar yıkıcı toksinler ile savaşarak hem insanların genç görünmelerini sağlıyor hem de kanser, kalp damar hastalıkları gibi önemli hastalıkların oluşmasını engelleyerek insan ömrünün sağlıklı ve uzun olmasını sağlıyorlar.
Henüz yorum yapılmamış.